Blog > Komentarze do wpisu

Cassis - likier porzeczkowy

Przepis...

Składniki:

  • Zestaw na 2,5 litra likieru.
  • 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
  • 1 l syropu cukrowego,
  • 250 ml spirytusu o mocy 95ż.
  • Nalew z czarnych porzeczek:
  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 1,25 l spirytusu o mocy 70ż.

 

 

 

 

 

 


Wykonanie:

1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc na
sicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż
rozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.

2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajac
go, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10
min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia.

3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropu
cukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy
95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.
- Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzony
przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,
wytrawnego wina.

środa, 08 września 2010, zrob_sam


Jesli spodobał, przydał Ci się ten przepis i jesteś w stanie mnie wesprzeć jakąkolwiek kwotą możesz uczynić to za pomocą poniższego "przycisku" - Za co bardzo dziękuje.

Polecane wpisy





" ... by dostrzec świat w ziarenku piasku, a niebo w polnych kwiatach, zamknij w swej dłoni nieskończoność a wieczność w jednej godzinie..."





Żadna uczta nie smakuje dobrze, jeśli się ją spożywa samemu.
Anna Mińszczak

Powiadacie mi, przyjaciele, że o gusty i smaki spierać się niepodobna? Ależ wszelkie życie jest waśnią o gusty i smaki.

Aforyzmy F. Nietsche

Przecież to naturalne, ugryźć więcej, kiedy poczuło się pierwszy smak...

Joanne Kathleen Rowling — Harry Potter i Komnata Tajemnic (Gilderoy Lockhart)



Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego...
- Antoine de Saint-Exupéry